Maud Olofssons bristande träffsäkerhet

Maud Olofsson tycker i en TT-intervju på Aftonbladet att regeringens miljöbilspremie är mer träffsäker än den skrotningspremie som socialdemokraterna föreslagit.

Antingen har Maud Olofsson glömt bort eller så låtsas hon inte om det faktum att miljöbilspremien försvinner den sista juni i år. Socialdemokraterna vill förlänga miljöbilspremien, höja skrotningspremien och införa en särskild skrotningspremie för den som köper en ny miljöbil.

Det socialdemokraterna vill göra är när nog på pricken samma lösning som det kristdemokratiska/socialdemokratiska regeringen i Tyskland genomfört. Det har stöttat upp bilindustrin där och nu har de också hittat köpare till Opel/Vauxhall.

Det gör skillnad när det finns en regering som för en aktiv politik!

Opel förstatligas

Den statskontrollerade ryska banken Sperbanks blir vid sidan av GM största ägare i Opel/Vauxhall. Sperbanks och GM kommer att äga 35 procent var av företaget. I praktiken är det här ett förstatligande av företaget. Ett ryskt förstatligande.

Det behöver inte vara dåligt - tvärtom. Det finns flera fördelar med den ägarkonstruktion och produktionsstrategi som GM, Magna, GAZ, Sperbank och de anställda har skapat. Den tyska staten går in med motsvarande drygt 60 miljarder kronor.

Frågan som kvarstår är varför det är så farligt för näringsminister Maud Olofsson att stödja eller bli delägare i Volvo/Saab. Är andra länders förstatliganden bättre än svenska? Det är klart - de har ju inte Maud Olofsson som näringsminister. Det är ju en klart kompetensfördel.

M rasar

Aftonbladet skriver om flera olika opinionsmätningar. Gemensamt för dessa är att moderaterna backar och socialdemokraterna går framåt. Den viktigaste slutsatsen av mätningarna är att det finns en stor osäkerhet hos väljarna. Mätningar i all ära - det är valresultat som räknas. Just nu pågår EU-valet. Det går att förhandsrösta reda nu, information om var hittar du på din kommuns hemsida. Den 7 juni är valdagen och då är vallokalerna öppna till kl 21:00.

I en av mätningarna rasar moderatenra från 36 till 24 procent. Jag tror faktiskt inte på sådana siffror. Det är inte realistiskt att moderaterna skulle tappa var tredje väljare från en vecka till en annan. Inte ens om det osannolika skulle hända att Fredrik Reinfeldt körde rattfull baklänges på E4 skulle siffrorna variera så mycket från en vecka till en annan. Det enda som säkert går att säga är att det är låg kvalitet på sådana här opinionsmätningar.

Som sagt: Det är valresultat som räknas! Gå och rösta i EU-valet - det handlar om jobben!

Låt unga starta eget

Hörde just näringsminister Maud Olofsson i SVT:s partiledardebatt. Hon pratade om vikten av att unga startar företag. En helt riktig ståndpunkt. Men tyvärr är det bara tomt prat när det kommer från den borgerliga regeringen. Hade de menat allvar hade de gett ungdomar möjlighet att söka starta-eget-bidrag. Det kan arbetslösa göra, men inte just arbetslösa ungdomar.

Var fjärde under 25 är arbetslös i Sverige, snart är det var tredje. Många ungdomar har idéer om nya företag och produkter. De har också mindre att förlora på att ta risken med att starta eget. Låt unga starta eget! Varför inte ge dem möjlighet att få starta-eget-bidrag?

Bilbranschen sågar näringsministern

"Bilbranschen rasar mot Mauds fiasko" Det skriver Metro idag på sin finans-sida i tidningen.

Det är inte konstigt att både tillverkare och återförsäljare är upprörda. När Maud Olofsson i slutet av förra året presenterade regeringens fordonspaket på totalt 28 miljarder trodde många att det var en offensiv investering för att vända bilbranschens kris i Sverige.

Jag lyssnade noga på vad Maud Olofsson sa på presskonferensen och i en kommentar till tidningen Bohusläningen sa jag att med de regler som satts upp tror jag inte att några pengar kommer att betalas ut. Tyvärr hade jag rätt.

"Det är mycket snack men liten verkstad" säger branschorganisationen Bil Swedens VD till Metro. Det måste vara dagens understatement. Den moderatledda regeringens bilpolitik innehåller ingen verkstad och absolut inga fabriker. Det är synnerligen allvarligt eftersom 140 000 människor i det här landet jobbar i eller åt bilindustrin.

Just nu pågår en nedsmältning av hela bilindustrin i världen. Det kommer att tillverkas bilar i framtiden också. Kampen nu handlar om var. Tillverkningsindustrin och dess export är grunden för vårt välstånd i Sverige. Maud Olofsson har valt att satsa statens pengar på att subventionera diskning, städning och gräsklippning istället för på exportindustrin.

Gärna rent, snyggt och välklippt. Men det ska vi betala var och en själv.


Lärarlöst inte olagligt

Aftonbladet/TT rapporterar att kommunerna drabbas av en miljardsmäll. Det fattas tre miljarder kronor för kommunerna och landstingen.

Det finns två huvudskäl till den negativa ekonomiska utvecklingen i kommuner och landsting. Den ena är att skatteintäkterna faller på grund av den kraftigt ökade arbetslösheten. Den andra är att den borgerliga regeringen fryst statsbidragen till kommunerna.

Frysningen av statsbidragen är den moderatledda regeringen tvungen att göra eftersom de har dränerat statsfinanserna med sina stora skattesänkningar. Det går naturligtvis inte att sänka skatterna med 82 miljarder kronor och tro att det inte ska märkas på statens utgiftssida. Dessutom har många borgerligt styrda kommuner tidigare sänkt kommunalskatten.

Underskottet på tre miljarder kommer främst att drabba skolan. Av den enkla anledningen att den verksamheten är förhållandevis minst reglerad när det gäller hur den ska skötas. Lärarlösa lektioner är inte olagligt men kommer inte personalen i hemtjänsten så är det olagligt.

A-kassan inte medmänsklig

I Aftonbladet kan man läsa om en kvinna som fick A-kassan indragen i en vecka för att hon gick på sin mammas begravning. Begravningen var förvisso utomlands (i Finland) och kvinnan var kallad till ett informationsmöte som hon anmälde förhinder till.Men en veckas avstängning är ett typexempel på när hårda regler tillämpas omänskligt hårt.

Både vi som är valda att stifta lagarna i landet och de som är anställda för att tillämpa reglerna behöver fundera över detta och andra exempel. Regler ska inte bara finnas på papperet - de ska fungera i praktiken också. Alltför många trygghetssystem i Sverige som ska hjälpa människor tillbaka från sjukdom och arbetslöshet sänker människor istället.

Trygghetssystemet har på 10-15 år blivit till otrygghetssystem istället. Den utvecklingen måste brytas. Just nu har Sverige en moderatledd regering som istället ökar otryggheten ännu mer.

Lågavlönade får sänkt lön för att betala skattesänkningar

Centerns Elving Andersson i Uddevalla, ordförande i Uddevallas socialnämnd, föreslår i Bohusläningen och Radio Väst att kommunen ska sänka alla anställdas lönder med fem procent. Han gör i sitt förslag paralleler till de avtal som IFMetall respektive Unionen har slutit.

För det första visar det här mycket tydligt hur den borgerliga regeringspolitiken fungerar: Skatterna har sänkts kraftigt för de med de högsta inkomsterna. Totalt har den moderatledda regeringen sänkt skatterna med 82 miljarder kronor. Den senaste sänkningen i december på 15 miljarder är lånefinansierad. Samtidigt har statsbidragen till kommunerna frysts och det är en av anledningarna till att kommunerna nu måste skära ned i skolan och omsorgsverksamheten.

Skatterna har alltså sänkts kraftigt för de med de högsta inkomsterna. Nu ska de med de lägsta lönerna betala det genom att få sina redan låga löner sänkta med fem procent. Alternativet är risken att bli av med jobbet.

För det andra visar Elving Andersson att han inte förstått vad som är grunden för de avtal som IFMetall respektive Unionen slutit. Deras avtal handlar inte om lönesänkning per arbetad timma utan om sänkt arbetstid. Det sker i industriföretag som ibland har tappat upp till halva sin produktion. Där är alternativet uppsägning på grund av arbetsbrist. Ingen har påstått att det råder arbetsbrist i skolorna eller äldromsorgen. Det tror jag inte att Elving Andersson menar heller.

För det tredje så har Elving Anderssons centerparti just fattat beslut om att de vill ta bort reglerna om anställningstrygghet. Arbetsgivaren ska inte behöva följa turordningsregler utan få avskeda anställda efter eget tycke.

Centerns personalpolitik är alltså sänkta löner och ingen anställningstrygghet.

Regeringen ser inget EU-hot

Igår var det EU-debatt i riksdagen. Formellt handlade debatten om Utrikesutskottets betänkande om Regeringens EU-skrivelse över verksamheten i EU under 2008.


I mitt inledningsanförande pekade jag på det som är viktigt för oss socialdemokrater att Sverige driver i EU.

I replikskiftena med EU-minister Cecilia Malmström tog jag bland annat upp arbetsrättsfrågan och hur regeringen kommer att agera under det svenska EU-ordförandeskapet.

Cecilia Malmström sa då i inledningen av sitt svar: -Vi upplever inte att den svenska modellen är hotad. Vi upplever att den arbetsrätt som vi har hemma i princip fungerar. 

Jag tycker det här är en häpnadsväckande inställning. Runtom i hela EU dyker det upp problem kring arbetsrätten. Lavall-målet är inte det enda. Det finns fler konflikter där arbetsrätten utmanats. Rüffert och VikingLine är exempel på detta. Mot den bakgrunden är det direkt aningslöst att inte se att den svenska modellen och arbetsrätten är hotad. Men det förklarar ju den moderatledda regeringens senfärdighet när det gäller att agera för att säkra den svenska lönebildningsmodellen.

Läs utskriften av debatten i Riksdagens snabbprotokoll HÄR>>


RSS 2.0