CDU/SPD shockhöjer momsen

Är i Berlin justnu och här har just Förbundsdagen beslutat att höja momsen fran 16 till 19 procent. Pengarna ska användas till att förbättra statsbudgeten och bekämpa arbetslösheten. Höjningen gäller fran den 1 januari 2007. Tüskarna har redan satt fart pa sitt handlande för att undga höjningen.

Mer pengar till statskassan blir det alltsa redan nu, men blir det sa efter arsskiftet? Kraftig momshöjning brukar vara ett utmärkt sätt att lüla av ekonomin. Problemet med den tüska är att den redan är iskall.

Samtidigt är den tüska ekonomin den största i Europa och brukar vara loket som drar tillväxten. De senaste aren har Tüskland istället varit bromsvagnen. Det vore utmärkt om det kunde förändras.

Dn här texten skrivs fran en "Internet-cafe-dator", därav den lite knepiga stavningen.

Ohly fäller s

Det är bra att vänsterledaren Lars Ohly ger besked före valet att vänsterpartiet kan tänka sig att fälla en s-regering. Inte minst för vänstersinnade socialdemokratiska sympatisörer som kan tänka sig att stödrösta på vänsterpartiet är det ett viktigt besked. En röst på Lars Ohly är inte en självklar röst på en arbetarregering.

Sett till resultatet har samverkan mellan s, v och mp fungerat bra efter valet 2002. Vi enades om 121 punkter som vi jobbat systematiskt med att genomföra under mandatperioden. Det finns frågor där vi inte är överens men det handlar i de flesta fallen om att det är miljöpartiet som röstar med dem borgerliga partierna. Det gäller till exempel arbetsrätten och friskolefrågan.

Några månader före valet är det givetvis partiledare Ohlys roll och uppgift att göra sig och sitt parti intressant genom att spänna musklerna och kräva ministerposter i en framtida regering. Men att hota med att fälla en s-regering skrämmer sannolikt fler än det frälser.


Avstå eller sälj

Det är helt oacceptabelt att sända vitryska propaganda-tvkanaler till europeiska hushåll via en satelit som svenska staten är delägare i.

Sverige är engagerat i arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i Vitryssland. Vi tillhör de hårdaste kritikerna av president Lukasjenkos diktatur och sänder bistånd (u-hjälp) till Vitryssland.

Det vi försöker uppnå med bistånd ska inte motverkas av vårt agerande på andra områden. Det här har riksdagen beslutat för några år sedan när Sveriges politik för global utveckling lades fast.

Antingen får satelitbolaget avstå från att sända vitrysk propaganda-tv eller så får svenska staten sälja sin andel i bolaget.


Reinfeldt bet sig i tungan

Det var en bra debatt mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt i SVT igår kväll. Jämfört med tidigare TV-debatter under mandatperioden var den väsentligt bättre. Båda debattörerna fick komma till tals och det var inte ett TV-program vars främsta syfte var att låta programledare och kommentatorer breda ut sig. Heder åt SVT och Agenda-redaktionen med Karin Hübbinet i spetsen.

Mest klargörande i debatten var den sista delen där föräldraförsäkringen debatterades. I det längsta försökte Fredrik Reinfeldt att ömsom ducka, ömsom slingra sig och ömsom förskjuta fokus. Reinfeldt ville inte stå för moderaternas politik som är att minska föräldraförsäkringen med fyra månader.

I sin iver att försöka förskjuta fokus försökte Reinfeldt istället ge bilden av att en socialdemokratisk regering kommer att införa en kvotering av föräldraförsäkringen. Sen gick munnen fortare än både tanken och strategin. Med s kvoterade föräldraförsäkring skulle föräldrarna bara få sex månaders föräldraförsäkring istället för moderaternas tolv månader.

Med det var det sagt. Moderaterna vill ha tolv månaders föräldraförsäkring. Det är fyra månader mindre än idag. När det var sagt zoomade tv-kameran in Fredrik Reinfeldt och alla tittare kunde se hur han bokstavligen bet sig i tungan.

Socialdemokraternas partikongress har avslagit förslag om kvotering av föräldraförsäkringen. Den politiken ligger fast och det finns inget utrymme för kompromisser.

Risk för dagsländepolitik

Enligt en ny undersökning minskar stödet bland svenskarna för en säkning av alkoholskatterna. I tidigare undersökningar har önskan om sänkta alkoholskatter varit starkare än bland de politiska partierna. Nu tycks situationen vara den omvända.

Det här visar att politiska beslut måste fattas utifrån grundliga bedömningar, fakta och ideologiska ställningstaganden. Att låta sig styras av opionionsmätningar blir i längden ohållbart.

Sverige har idag problem med att väldigt mycket av den alkhol som konsumeras inte köps i Sverige, eller i vart fall inte på Systembolaget. Det är inte främst ett skatte- eller intäktproblem utan ett konsumtionsproblem. All erfarenhet visar att tillgänglighet ökar konsumtionen, det gäller för alla varor.

Väldigt många personer och familjer gör idag regelrätta bunkringsresor utomlands och köper på sig rejäla lager av alkhol. Den som åker till Tyskland köper inte en påse med öl eller vin utan ett billass. Det här står sedan hemma i garderoben, källaren eller vad det kan vara. Då är det lätt att hämta en vinflaska till på lördagskvällen, och en till.

Sänkta alkoholskatter kan vara ett sätt att få in försäljningen på systembolaget och därmed göra inköpsmängderna rimliga. Finns inte de väldiga privata förrådena av alkohol minskar också risken för langning till unga.

I väntan på rimligare införselkvoter är sänkta alkholskatter ett sätt att skapa en rimlig konsumtionsnivå. Med helhetsbilden framför sig är det ett rimligt beslut. Dagens opinionsmätning riskerar att leda till en dagsländepolitik och under tiden fortsätter alkholen att flöda in okontrollerat.

En väg har öppnats

Det är bra att Kvartetten kunnat nå en uppgörelse som är den enda förnuftsmässigt riktiga. Den Palestinska myndigheten måste ha pengar för att klara löneutbetalningar till lärare, tjänstemän och andra offentligt anställda. Dessa behöver i sin tur naturligtvis pengarna för att kunna köpa mat och andra förnödenheter. Det är bra att förnuftet fått segra och att en väg bort från en ohållbar linje öppnats. Jag vill att den enskilde palestiniern ska kunna ha mat på bordet, däremot ska inte Hamas som organisation få några pengar.

I natt enades alltså den så kallade Kvartetten, alltså FN, EU, USA och Ryssland, om att skicka pengar för att bland annat löner ska kunna betalas ut till offentliganställda i Palestina. Pengarna ska dock betalas ut på ett sätt som gör det omöjligt för Hamas att komma åt dem. Exakt hur detta ska gå till är ännu inte klart.

Från början ville inte USA att det skulle skickas några pengar över huvud taget men under nattens diskussioner fick den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice ge med sig. FN, EU och Ryssland lyckades alltså övertyga USA. Utbetalningarna ska till att börja med ske under en tremånaders provperiod.

Världsbanken har varnat för att lag och ordning är hotade i Palestina på grund av den finansiella kris som uppstått när biståndsmedel frysts och Israel stoppat utbetalningar av palestiniernas skatte- och tullintäkter.


Idag föddes EU

Just idag den 9 maj är det 56 år sedan den dåvarande franske utrikesministern Robert Schuman lade fram förslaget till en plan för hur kol- och stålindustrin i Frankrike, Västyskland och andra intresserade länder skulle ställas under överstatlig kontroll.

I förslaget står bland annat:

”Genom att skapa en gemensam basproduktion och genom att instifta en ny högsta myndighet, vars beslut är bindande för Frankrike, Tyskland och övriga länder som ansluter sig, kommer detta förslag att förverkliga den första konkreta basen för en europeisk federation som är oundgänglig för att bevara freden.”

Kolet och stålet var centrala råvaror som möjliggjorde andra världskriget. Genom att integrera europeiska länder med varandra och genom att fatta gemensamma beslut i en central fråga skulle nya krig undvikas.

Robert Schuman kunde knappast tro att hans ansats skulle göra honom lika central för Europas utveckling som hans namne för musikens. Schuman pekade på en fredlig och reformistisk väg bort från krig när han lade fram sitt förslag 1950. Året därpå bildades vad som kom att bli den första europeiska gemenskapen – Kol- och stålunionen.

Sedan dess har den integrationen fortsatt. Nya politikområden har lagts till samarbetet och nya länder har anslutit sig. Sedan Milanotoppmötet 1985 uppmärksammas den 9 maj som Europadagen.


Ja till visum - nej till samtal

Den palestinske flyktingministern Atef Adwan har talat på ett möte i Malmö. Adwan är minister i den Hamas-ledda palestinska regeringen. Därför har hans visum till Sverige ifrågasats. Hamas som organisation är terrorisstämplad.

Viseringar är personliga och det krävs mer än bara medlemskapet i Hamas för att stoppas från att resa in till Sverige. Eftersom Sverige är med i det så kallade Schengen-samarbetet har övriga länder haft möjlighet att yttra sig över visum-ansökan. Några sådana yttranden ska enligt uppgift inte ha kommit.

Att få visum är en sak men att få samtala med företrädare för den svenska regeringen är en annan sak. Atef Adwan har inte fått träffa någon från regeringen och Sverige tillämpar därmed de sanktioner mot Hamas-regeringen som EU beslutat om. Även det är ett omstritt beslut och det kan med fog diskuteras hur väl det egentligen tjänar sitt syfte.

EU ställer ett antal krav på den nya palestinska Hamas-ledda regeringen. Samtidigt vill inte EU ha några kontakter med den palestinska regeringen innan villkoren är uppfyllda. Hur EU ska lyckas övertyga den palestinska regeringe att tillmötesgå kraven är oklart. Det börjar bli dags för EU att hitta den strategin.


RSS 2.0