Ny ägare trots Maud Olofsson

Äntligen! Saab är på väg att få en ny ägare som har både en idé om bilar och pengar att genomföra den. Koenigsegg kommer också att bidra till att skärpa upp Saabs varumärke och ge både det och bilmodellerna en tydlig identitet.


Sedan kan jag konstatera att det här sker trots näringsminister Maud Olofssons agerande, inte tack vare. Jag är övertygad om att hon för sex månader sedan inte ens viste att det finns en tredje personbilstillverkare i Sverige. Men trots hennes agerande och prat om att Saab är ett företag som ingen vill ha och som tillverkar bilar ingen vill ha, räddas nu Saab. Det är det viktigaste.


Att Saab räddas är också viktigt för Volvo och hela ledet av underleverantörer till bilindustrin i Sverige. Både underleverantörerna och Volvo behöver Saabs volymer för att deras verksamhet ska kunna vara ekonomiskt bärkraftiga.


S måste bli bättre på att spurta

Valresultatet visar att vi socialdemokrater måste bli betydligt bättre på att spurta i valrörelser. Vi är fortfarande största parti vilket är glädjande men vi borde ha gått fram åtminstonde ett par procent. Det måste vi lära oss av inför kyrkovalet i höst och valet 2010.


Det är glädjande att valdeltagandet ökar i Sverige i det här EU-valet. Det är fortfarande långt kvar till en acceptabel nivå men den tidigare negativa utvecklingen i Sverige är bruten. Det vill jag tacka både våra egna socialdemokratiska valarbetare för men även övriga partiers insatser. För första gången har samtliga partier försökt vara synliga och tagit EU-valet på allvar. Det tror jag har varit avgörande för att öka valdeltagandet.


I EU som helhet tycks valdeltagandet minska och det är ett allvarligt bakslag för den europeiska samarbetstanken. I synnerhet som det just nu finns ett stort behov av samarbete för att lösa både jobb- respektive miljökrisen.


RSS 2.0