Var femte osäker

DN/TEMOs opinionsundersökning visar idag en fortsatt majoritet för Höger-Alliansen. Det skiljer ungefär fyra procent mellan blocken men valet kan inte på något sätt sägas vara avgjort.

Mer än var femte tillfrågad i undersökningen är osäker och uppger inte vilket parti den skulle rösta på. Det här gör soffan till tredje största partiet just nu. Om och hur dessa osäkra väljare röstar avgör sannolikt valet.

Därför är de tre viktigaste uppgifterna för oss socialdemokrater att föra ut den socialdemokratiska politiken, visa på skillnaderna mellan socialdemokraternas politik och Höger-Alliansens samt att göra tydligt att om man vill ha socialdemokratisk politik måste man rösta och rösta på s.

Viktigt att lära

Konstitutionsutskottet riktar stark kritik mot sex olika ministrar när det gäller hanteringen av Tsunami-katastrofen. Det är en hårdare kritik än vad Katastrofkommissionen hade som bara kritiserade tre ministrar. Carin Jämtin är en av de sex som nu får kritik. Hon har varit en av de som varit snabbast med att reagera och har fått mycket beröm för sitt agerande.

Ändå får hon nu kritik av KU, det om något visar hur svår och omfattande hela situationen var dagarna efter katastrofen. Även den som gjorde mycket rätt gjorde altså en del fel.

Det viktiga nu måste vara att gå vidare och säkerställa att den svenska samhällsapparaten fungerar betydligt bättre vid nästa exeptionella och oväntade händelse. Det är viktigt att lära av de misstag som begicks. Det viktigaste vi alla har att lära av Tsunami-katastrofen är att förvänta det oförväntade.


Nazisters betyg

Ledningen för Ytterbyskolan överväger att inte ge betyg i samhällskunskap till de elever som har nazistiska åsikter. Ungefär så framställdes en av dagens stora nyheter i morgonens Eko-sändningar. Jag ringde upp skolledningen för att få lite mer bakgrund.

Det visade sig att det inte är åsikterna i sig utan kränkande beteenden som skolledningen vill åt. I Läroplanen och andra dokument framhålls den så kallade värdegrunden som bland annat handlar om demokrati och respekt för medmänniskor.

Skolledningen har nu alltså reagerat på de kränkningar som förekommer på Ytterbyskolan och vill nu åtgärda situationen. Jag förstår deras syfte och tycker det är vällovligt. Om det är juridiskt hållbart återstår att se. Skolverket kommer att granska den här metoden och kan komma att kräva att skolan ändrar sin betygssättning.

Det är bra att det här prövas. Vad är egentligen Läroplanens stolta deklarationer värda i praktiken? Ska de vara värda något måste det naturligtvis finnas metoder för att se till att de efterföljs. Är Ytterbyskolans metod möjlig - det återstår att se.


Rekordlågt valdeltagande

Valdeltagandet i det israeliska parlamentsvalet tycks bli rekordlågt. Inte konstigt - alla är överens om hur det kommer att gå. Det nya partiet Kadima kommer att vinna.

Det viktiga är vad som kan tänkas hända efter valet. Nu uppstår ännu en gång ett nytt läge. Det är nyvalda parlament i både Palestina och Israel och ingen av vinnarna i respektive val kan sägas uttrycka någon försonlig linje. Både Hamas i Palestian och Kadima i Israel har bestämda uppfattningar om Israel-Palestina-konflikten. Det är två i ord kompromisslösa linjer som ställs emot varandra.

Vad som kan tyckas vara ett nytt låst läge kan i själva verket vara början till att komma vidare. Det har hänt förr i världshistorien att de största motståndarna är de som har kunna föra utvecklingen framåt. Låt oss hoppas att det blir så och att fredsprocessen kan ta fart igen när det inte längre är kortsiktig valtaktik behöver avgöra den praktiska politiken.

Ett utmärkt val

Göran Perssons val av utrikesminister är utmärkt. Jan Eliasson är en av de mest kompetenta i Sverige inom utrikespolitik. Jag träffade honom i början av november när jag var i New York och ingick i riksdagens delegation till FN:s 60 generalförsamling.

Generalförsamlingens arbete leds av Jan Eliasson och dels kunde jag själv se att han gjorde det på ett utmärkt sätt dels var det många i FN-systemet som uttryckte sin uppskattning för och tilltro till hans arbete.

Jag noterar att Jan Eliasson i intervjuer under dagen sagt att han vill att Sverige ska bli mer aktivt som medlare i olika konflikter. Detta är precis den tanke som under en tid diskuterats i olika kretsar kring utrikesutskottet och i kontakterna med UD. Den nye utrikesministern ord passar som hand i handske. Det finns mycket kompetens i Sverige på det här området och det är hög tid att höja ambitionsnivån.

Ukraina och demokratin vann

Idag har det varit parlamentsval i Ukraina. Enligt rapporterna gick det trögt i många vallokaler på grund av problem med röstlängderna (alltså listan över röstberättigade) i form av stavfel på namn och felaktiga adresser. Det är ett angenämnt problem för det visar att i det här valet spelar rösterna roll och alla vill att det ska gå rätt till. Vid tidigare val som varit uppgjorda på förhand har det inte spelat någon roll om röstlängden stämmer eller inte.

Den stora vinnaren i valet är den ryssvänlige och tidigare avsatte presidenten Viktor Janukovytjs regionernas parti som blir största parti. Men de två huvudpartierna i förra årets orangea revolution är tillsammans större.

Moskva har bedrivit ett hårt politiskt spel och situation för den ukrainska ekonomin är mycket svår. Trots det finns det ett starkt stöd för de politiska partier som vill föra Ukraina närmare Västeuropa och EU.

Även om Janukovytj vann valet så är det Ukrainas folk och deras rätt till demokrati som de verkliga vinnarna.


Fördelen med demokrati

Ungdomsfullmäktige har behandlat ett förslag från elever på Thorildskolan om samarbete mellan Thorildskolan, Ytterbyskolan och Munkegärdeskolan för att förbättra relationerna mellan skolorna. Kommunstyrelsen hade i sin behandling lagt ett tilläggsförslag om att även friskolornas högstadieelever skulle vara med i samarbetet. Det tilläggsförslaget röstades ned av ungdomsfullmäktige.

I en insändare i Kungälvs-Posten skriver Lillvor Bergin om sitt och folkpartiets missnöje med ungdomsfullmäktiges avslag av tilläggsförslaget. Jag håller i sak med om att även friskolorna borde vara med i samarbetet. I synnerhet efter att ha läst om det brev som några lärare på två av friskolorna skrivit till kommunfullmäktiges ordförande om att de upplever en negativ attityd från de tre kommunala högstadiernas elever gentemot eleverna från friskolorna.

Men ungdomsfullmäktige har fattat ett demokratiskt beslut. Då får vi andra finna oss i beslutet även om vi har en annan åsikt. Utan att göra några andra liknelser så är det ungefär som det palestinska valet. Jag gillar inte att Hamas vann valet men det är ett demokratiskt fattat beslut och resten av världen får finna sig i det.

Demokratiskt fattade beslut har dock den fördelen att det går att fatta nya beslut. Frågor kommer tillbaka och nya beslut kan fattas. Precis som att det kommer nya val i Palestina.

Inget stormaktskryperi

Åsa Linderborg summerar på kultursidan i dagens Aftonbladet Laila Freivalds insats som utrikesminister. "... knappa 900 ministerdygn åt stormaktskryperi." skriver Linderborg.

Vari ligger stormaktskryperiet i kritiken mot USA:s invasion av Irak?

Vari ligger stormaktskryperiet i fördömmandena av Guantanamo-fängelset och kraven på att fångarna ska åtalas eller släppas fria?

Vari ligger stormaktskryperiet i kritiken av Rysslands krig i Tjetjenien?

Sveriges utrikespolitik har legat fast under Freivalds tid som utrikesminister. En aktiv svensk utrikespolitik där Sverige agerar genom och med EU, där FN är det globala verktyget, fattigdom ska bekämpas, demokrati och samhällsutveckling stödjas - den linjen ska Sverige fortsätta på. Det är inget stormaktskryperi.

Avgång enda utvägen

Laila Freivalds avgång var den enda möjliga utvägen. När en utrikesminister trots omvälvande händelser inom det utrikespolitiska området (Fuskvalet i Vitryssland bland annat) inte får strimman av en chans att prata om just utrikespolitik utan alla frågor från media handlar om annat, då rinner tiden ut fort.

När det dessutom är så att hon sagt två helt olika saker kring sin egen inblandning i en avgörande fråga som stängningen av Sverigedemokraternas hemsida - då klämtar klockan slutgiltigt.

Mot bakgrund av alla kritik Laila Freivalds fått utstå från Tsunamin och framåt är det närmast otroligt att hon suttit kvar på sin post. Men till slut kom droppen som gjorde att bägaren rann över.

Vitryssarna bestulna

Än en gång har det vitryska folket blivit bestulna på sin rösträtt.

Som väntat riktade OSSEs valövervakare kraftig kritik mot det vitryska presidentvalet när deras rapport presenterades i eftermiddags. (OSSE - Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa har 55 medlemsländer och ägnar sig åt att sprida och utveckla demokrati)

Det officiella valresultatet gav den sittande presidenten Aleksander Lukasjenko nära 83 procent av rösterna. Det verkliga valresultatet kommer aldrig att bli känt men en opionionsmätning pekade på att knappt 47 procent skulle vara det verkliga resultatet.

OSSE rapporterar att deras över 500 valobservatörer har haft svårt att genomföra sitt uppdrag. De har hindrats från att komma in i vallokaler, de har hindrats från att stå tillräckligt nära vid röstsammanräkningen för att kunna se vad som står på valsedlarna. I de fall där de kunnat fullgöra sina uppdrag har de konstaterat många tveksamheter. Ett antal av de utsedda valobservatörerna släpptes aldrig in i Vitryssland.

Igår kväll demonstrerade opositionen på Oktobertorget i huvudstaden Minsk och avslutade med att uppmana alla att komma tillbaka ikväll. Enligt uppgift var det nu ikväll cirka 4 000 demonstranter på plats och den här gången slog de upp tält för att kunna fortsätta sin demonstration för demokratiska val där varje röst räknas för vad den verkligen lagts på.

Ikväll uttalade "segraren" Lukasjenko sig om demonstrationerna. Oppositionen hade bett honom att få "promenera lite inför sina sponsorer i väst" och han hade svarat "Visst, gör det". Indirekt hotade han opositionsledarna med fängelsestraff. Sådan är diktaturens arrogans dagen efter ett "val". Så går det till i ett europeiskt land år 2006.

Ny etikett - sa(m)ma politik

Moderaterna anstränger sig till det yttersta för att skapa en ny bild av sitt parti. De vildsinta skattesänkningskraven står inte långre överst i de moderat talarmanusen. Tidigare har vi fått höra av Fredrik Reinfeldt att moderaterna är det nya arbetarepartiet. Nu lagom till den moderata kommunkonferensen i Jönköping lanseras "Nya Moderaterna".

Uppenbart inspirerade av hur brittiska labour stöptes om under Tony Blairs ledning efter ett årtionde av hopplös politisk ökenvandring. Labour gjorde upp med både gamla politiska föreställningar och gamla vänsterradikala företrädare som lämnade frivilligt eller tvingades bort. Labour blev under etiketten "New Labour" ett mera normalt center-vänster-inriktat socialdemokratiskt parti. Under devisen "New Britain. New Labour." vann Tony Blair tillbaka makten efter Thatcher-eran. Det var inga enkla uppgörelser när labour lade om politiken och det var först när omläggningen var klar som de signalerade utåt genom att lägga till "New" i partinamnet.

Moderaterna har på kort tid försökt ändra bilden av sitt parti och är nu snabbt ute med namnbytet. Men "Nya Moderaterna" innehåller samma gamla högerpolitik. Skatterna ska sänkas för rika och det är i första hand pensionärer, sjuka och arbetslösa som ska betala.

Olustig amerikansk offensiv

Det känns olustigt!

Det finns ingen tvekan om att det instabila läget i Irak med olika terrordåd kräver åtgärder som stabiliserar och skapar förutsättningar för byggandet av ett demokratiskt samhälle.


Motiven för den amerikanska offensiven är omtvistade. Görs det här för att vända den allt mer krigsnegativa amerikanska opinionen eller är ambitionen att stabilisera situationen, jag hoppas verkligen att det är det senare.

Det är viktigt att den amerikanska offensiven sker med rimliga proportioner och med omsorg om civila människor. Det ansvaret vilar tungt på USA.


Bravo Centern

Läser i dagens Kungälvs-Posten att Centern i Kungälv vill införa boplikt för att förhindra uppdrivna fastighetspriser. Boplikt kan till exempel innebära att ett hus i ett kustområde måste användas för året-runt-boende och alltså inte kan säljas till någon som bara vill ha de som sommarbostad.

Jag tycker tanken är rätt och förslaget är värt att pröva. Tyvärr tycker inte Centern det - i riksdagen. Tidigare i veckan när riksdagen röstad om olika bostadspolitiska frågor så reserverade sig centern tillsammans med resten av höger-alliansen mot varje tanke på boplikt.

Hoppas de kloka centerpartisterna i Kungälv kan påverka sina kollegor i resten av landet och i riksdagen.

M och fp vill höja fastighetsskatten

Under några veckor har det faktum att folkpartiet och moderaterna i praktiken vill höja fastighetsskatten debatterats i Kungälvs-Posten på insändarsidorna. Bakgrunden är en rapport från Villaägarnas riksförbund som gått igenom de borgerliga partiernas ekonomimotioner i riksdagen. Deras granskning visar att fp och m vill sänka fastighetsskatten 2006 och 2007 men höja den 2008.

Det här skrev jag i en insändare för några veckor sedan och olika borgerliga företrädare har sedan replikerat. Nu senast är det Ingela Rasmussen (m) som försöker försvara de moderata löftena om slopad fastighetsskatt. "Vi vill på sikt avskaffa denna skatt" skriver hon.

Det är samma argumentation som folkpartister har använt de senaste veckorna. Är det inte litet konstigt att långsiktigt avskaffa en skatt genom att först sänka den för att sedan höja den?

Fastighettskattens totala intäkt till statskassan är ungefär 24 miljarder kronor per år. Det är lika mycket som hela polisen och rätssväsendet kostar. Vill man slopa fastighetsskatten bör man också berätta vad man vill skära ned på utgiftssidan. Det har jag aldrig hört någon borgerlig politiker göra när de debatterar fastighetsskatten.

RSS 2.0