Hål i högeralliansens tandvårdspolitik

Idag presenterar fyra företrädare för högeralliansen sin kopia av socialdemokraternas tandvårdspolitik på DN-debatt. Det är så högeralliansen tror sig kunna vinna valet, att genom till förvillande likhet kopiera den socialdemokratiska politiken. Fast kopiorna i det här fallet ska framställas som att de är lite bättre än originalet.

"Vad svenska folket behöver är inte främst hjälp att hitta hålen, utan hjälp att laga dem." lyder meningen som ska bevisa att högeralliansens kopierade politik i det här fallet är bättre än originalet. Men det som de missar i sitt förslag är att den s-politik som de försöker övertrumfa bara är ett delsteg i en långsiktig satsning för att ur patientens perspektiv jämställa tandvård med sjukvård.

Socialdemokraternas långsiktiga mål är att införa ett högkostnadsskydd i tandvården som gör tänderna till en del av kroppen. Det ska ekonomiskt fungera på samma sätt att gå till tandläkaren som att gå till doktorn på vårdcentralen eller sjukhuset. Det är en politik som det finns flera socialdemokratiska kongressbeslut om.

Det här är en reform som beräknas kosta 10 till 12 miljarder kronor att genomföra. Därför har den hittills tagits stegvis genom ökade subventioner till tandvården för pensionärer och undersökningar för unga mellan 20 och 29 år. Nåsta steg är det som s, v och mp föreslagit i vårbudgeten om att alla ska få en undersökning var 18 månad till en kostnad av högst 200 kr.

Granskar man artikeln på DN-debatt kan man snabbt konstatera att högeralliansen inte har den finansiering som krävs för att gå hela vägen med tandvårdsreformen.  Lägger man dessutom till det övergripande målet för högeralliansen om skattesänkningar där var femte skattekrona ska bort så finns det naturligtvis inget utrymme för reformer. Ekonomiskt är det alltså stora hål i högeralliansens tandvårdspolitik.

Ingen flygövning

Sverige har dragit sig ur en militär flygövning sedan Israel bjudits in att delta i övningen. Det har gjort Israels ambassadör upprörd och han gör till och med en långsökt koppling till att representanter för Hamas eventuellt ska besöka Sverige längre fram i vår.

Grunden för när svensk militär ska delta i internationella övningar måste vara att det innebär träning inför internationella fredsframtvingande eller fredsbevarande uppdrag. Något gemensamt sådant uppdrag där både Sverige och Israel deltar finns inte.

Det är för mig fullkomligt otänkbart att Sverige skulle samarbeta med en ockupationsmakt som Israel i ett internationellt uppdrag. Därför är det inte heller rimligt att ha någon gemensam övning.

Kärnkraftsopinionens halveringstid

För 20 år sedan inträffade kärnkraftsolyckan i Tjernobyl och för drygt 10 år sedan gick Sverige med i EU. Idag är svenskarna enligt en europeisk opinionsundersökning de som är mest positiva till kärnkraft och utbyggnad av kärnkraften samtidigt som vi är de mest negativa till att vara EU-medlemmar.

Det är dystra resultat tycker jag och jag skulle naturligtvis vilja att förhållandet var det omvända. Sverige har inlett avvecklingen av kärnkraften och omställningen bort från oljeberoendet. Sverige har också vunnit mycket på EU-medlemskapet och har ett stort inflytande på EUs utveckling.

Jag längtar inte efter nya kärnkraftsolyckor men det är bara att konstatera att det direkt efter sådana brukar vara starka opionionsströmingar för avveckling. Dessa har sedan en tydlig halveringstid i takt med att tiden. Kärnkraftsfrågan måste avgöras i långsiktiga politiska beslut och inte av tillfälliga opionionsströmnignar.

Race till botten

Saabfabriken i Trollhättan är med i GM Europas interna skönhetstävling om vilken fabrik som ska tillverka en framtida kompaktbil. Men tävlingen handlar inte i första hand om vilken fabrik som är effektivast, håller högst produktionskvalitet eller har den kreativaste ledningen och medarbetarna.

Istället är det ett race mot botten när det gäller löner, arbetstider och andra villkor för de anställda. Lägstbjudande kan antas vinna. Men vilken botten vill GM att de anställda ska lägga sig på? Svenska bilarbetare är lågt betalda jämfört med kollegor i Västeuropa, polska bilarbetare är ännu lägre betalda, kinesiska med all säkerhet allra lägst betalda.

När den andra stora amerikanska biltillverkaren i början av 1900-talet revolutionerade biltillverkningen och för den delen hela den industriella produktionen var det genom nyskapande åtgärder. Henry Ford införde inte bara det löpande bandet utan också det så kallade femdollarsjobbet. Bilarbetarnas löner höjdes rejält till fem dollar om dagen. Det uttalade målet var att alla bilarbetare skulle ha råd att köpa en av de bilar de var med och byggde. Bilen blev en massprodukt.

När GM nått botten i sitt race - vem ska då ha råd att köpa bilarna?

Bra räcker inte

Integrationsverket pekar i en rapport på att Sverige har lyckats bra med integrationen av invandrade. I rapporten pekas det på att OECD visat att 64 procent av de invandrade har ett jobb. Bara Kanada, Portugal och Shweiz har högre andel invandrade som har jobb. Migration Policy Group rankar Sverige som näst bästa land på integration, bara Belgien är bättre. Sämst är Danmark enligt deras sammanställning.

Att vara bra räcker inte när det gäller integration, i vart fall inte när verkligheten ser ut som den gör. Invandrade får i högre utsträckning än andra inte de jobb de har formell kompetens för. Inget ont om taxichaufförer men det är inget att vara stolt över att Sverige är ett av de länder i världen som har flest läkarutbildade taxichaufförer.

Jag möter ofta människor som har invandrat till Sverige eller som är barn till invandrade. Föräldragenerationen är orolig för sina barn för att de inte heller kommer att få jobb och vilken bild av samhället de får när mamma och pappa inte kan få ett jobb. Den unga generationen är orolig för sina föräldrar som inte får jobb och blir allt mer isolerade och tappar den lilla svenska de lyckats lära sig.

Jag har mött ett antal unga med invandrarbakgrund som upplever att de aldrig kommer att kunna få jobb i Sverige utifrån sina formella meriter. Istället planerar de att flytta till England där de upplever att öppenheten är större och de formella meriterna viktigare än kulturell bakgrund.

Sverige må vara bra men det är långt kvar till att det är bra. Företag och organisationer måste ta tillvara den språkliga och kulturella kompetens som i allt för stor utsträckning nu är oanvänd. Sverige är ett litet land som under lång tid levt gott på en omfattande export. Tas de invandrades kompetens tillvara kan den framgångsfaktorn utvecklas ännu mer.

Hamas försvårar

Den nya palestinska regeringen ledd av Hamas fördömmer inte den självmordsbombning som utfördes i Tel Aviv på måndagen. Det är oacceptabelt att en regering inte tar avstånd från den här typen av våld. Hamas försvårar genom sin brist på agerande läget för Palestina.

Fortsätter den nya palestinska regeringen att agera på det här sättet kommer förutsättningarna för en lösning av Israel-Palestina-konflikten att stegvis försämras ytterligare. Med den bakgrund Hamas har av terror är deras regering redan starkt ifrågasatt av omvärlden. Ett klokt handlande skulle kunna bidra till att föbättra förtroendet för den Hamas-ledda regeringen som är i starkt behov av omvärldens stöd. Den klokskapen har inte uppvisats idag.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas som tillhör PLO har fördömt attacken. Ledare runt om i världen har också under dagen fördömt attacken och uttryckt sin oro över att fredsprocessen är allt mer avlägsen.

Sveriges tillförordnade utrikesminister Carin Jämtin säger: -Jag fördömer med all kraft den terroristattack i Tel Aviv som krävt många människors liv. Sådana attacker mot oskyldiga civila är oacceptabla och kan aldrig försvaras. Det är därför stötande att en företrädare för Hamas uttryckt förståelse för attacken.

Lex Leijonborg

På dagens DN-debatt lanserar Lars Leijonborg åtta olika förhållningsregler för folkpartistiska politiker. Som av en händelse är alla dessa "Lex" uppkallade efter socialdemokratiska företrädare. Självinsikt om de egna folkpartistiska tillkortakommandena saknas dock totalt.

"Behovet av ett nytt, mindre korrumperat ledarskap kan bli ett av de starkaste argumenten att välja Alliansen. " Skriver Leijonborg. Därmed finns det nu svart på vitt att höger-alliansen inte tror att de kan vinna valet på sin politik. Det är svartmålning av socialdemokratiska företrädare som ska vinna valet åt höger-alliansen.

Redan den första förhållningsregeln är ett präktigt självmål. Det räcker med att säga Karin Pilsäter och Maria Carlshamre. Övriga kommentarer överflödiga.

I folkpartiets fall skulle det behövas två "Lex" som saknas i listningen; "Lex Leijonborg" - Aldrig fälla tvetydiga och rasistiska kommentarer och vallöften som till exempel krav på språktest för invandrare. "Lex Mörka" - Aldrig systematiskt mörka hur skattesänkningar på hundratals miljarder ska finansieras genom att låg- och medelinkomsttagare får det svårare att klara sig.


Skammens lista

Stockholm, Göteborg, Växjö, Umeå, Uppsala och i natt Jönköping. Detta är de orter där centerpartiets lokaler utsats för skadegörelse av en grupp som kallar sig "osyliga partiet". Det är en skammens lista.

Det är skamligt att odemokratiska krafter på det här sättet attackerar ett demokratiskt parti som för fram sina åsikter. Låt vara i det här fallet kontroversiella åsikter. Centerns åsik är att undomar under 26 inte ska omfattas av normalt anställningsskydd. En åsikt jag inte alls delar och det är därför jag tar  upp det i olika diskussioner och debatter med centerpartister.

Hur illa man än tycker om ett förslag så går det en skarp gräns just där. Frågan ska tas upp i debatter och ytterst är det väljarna som avgör i höstens val. På andra sidan ligger skadegörelse, hot och fysiskt våld. Har man börjat gå över den gränsen riskerarar det att bära av snabbt utför.

Det demokratiska samhället bygger på det öppna samtalet och debatten. Min uppmaning till "osynliga partiet" är: låt Jönköping bli den sista orten i skammens lista.

Maud ensam kvar

Nu har den franske premiärminsterna till slut helt skrotat sitt förslag till laglöshet på arbetsmarknaden för unga under 25 år. Förslaget gick ursprungligen ut på att arbetsgivare som anställde unga under 26 år skulle under de två första åren kunna säga upp dessa på dagen och utan att ange något motiv. Efter en tid av protester och kravaller modifierade han förslaget till att motiv skulle uppges. Men fortfarande skulle en ung anställd kunna sägas upp utan förvarning.

Igår gav premiärminister Dominique de Villepin upp. Han drog tillbaka resten av förslaget också. Istället satsar nu Frankrike 150 miljoner Euro till företag som anställer unga och 50 000 nya utbildningsplatser.

I Sverige har centerns Maud Olofsson föreslagit samma laglöshet för ungdomar. Hon har inte ens kommit på tanken att modifiera förslaget. Nu står hon ensam kvar bakom tanken att göra unga människor rättslösa på arbetsmarknaden. Hur länge till tänker hon vara "Last woman standing"?

Sopskatt avgör?

Silvio Berlusconis sista utspel i valrörelsen är ett löfte om att avskaffa en sopskatt. Sopskatt inte i meningen att den skulle vara en sopigt dålig skatt utan just en skatt på sopor.

För min del hoppas jag att det är Berlusconis sista utspel någonsin som politiker. Förlorar han valet drar han sig rimligen tillbaka från politiken. Förhoppningsvis röstar italienarna bort honom.

Berlusconi har skärpt motsättningarna i ett redan tidigare delat Italien. Den ekonomiska utvecklingen har gått utför de senaste åren i Italien. World economic forum rankar nu konkurrenskraften i Italien så lågt att den ligger i nivå med Botswanas.

Måtte italienarna gå och rösta och måtte de göra det på Romano Prodi. Jag är ingen stark anhängare av Prodi men det vore i vart fall ett steg framåt på vägen för att normalisera situaionen i Italien igen.

Trygga människor vågar

Svenskarna är bland de allra mest rörliga på arbetsmarknaden visar ny statistik från EU. Över 70 procent kan tänka sig att flytta för att få nytt jobb. 80 procent av svenskarna tror att byte av arbetsgivare med några få års mellanrum är bra. EUs statistik ger en helt annan bild av den svenska arbetsmarknaden än den som Svenskt näringsliv och Höger-Alliansen ger.

Deras bild av en oflexibel och stelbent arbetsmarknad som är ett hot mot sysselsättningen och företagens utveckling får en rejäl knäck. EUs mätning visar på attityderna vilket är nog så viktigt men det skulle vara intressant att se hur den faktiska rörligheten ser ut i olika länder.

Jag är övertygad om att den den nordiska modellen som ger trygghet vid förändringar ger en dynamik och rörlighet som är en tillgång för arbetsmarknaden. Därför är det viktig med höga ersättningsnivåer i till exempel a-kassan och sjukförsäkringen. Det är trygga människor som vågar pröva nya saker.

Onödigt bojkottkrav

I Agenda igår kväll föreslog Jämo Claes Borgström att det svenska fotbollslandslaget ska bojkotta sommarens VM i Tyskland. Motivet är den omfattande prostitution och människohandel som förväntas i samband med VM. Själv är jag fullkomligt illitterat när det gäller sport men tycker ändå att det här är en urusel idé.

Sveriges ståndpunkt är solklar och välkänd när det gäller prostitution och den handel med barn och kvinnor som hänger ihop med prostitutionen. Justitieminister Thomas Bodström har tagit upp frågan i EU och i kontakter med Tyskland. Den uppfattningen ska vi fortsätta att sprida och vi ska fortsätta att ta diskussionen om prostitutionen. Sveriges fotbollsspelare har en viktig roll i den debatten genom att med gott uppträdande visa på de normer och värderingar som Sverige står för.

Kraften i att vara på plats och visa sin ståndpunkt kan vara bedövande stor. Minns de svarta medaljvinnarna i ett OS på 1960-talet. När de fick sina priser höjde de sina knutna nävar till en Black-power-hälsning och tog därmed ställning för de svartas rättigheter i USA. Hade de valt att bojkotta den amerikanska OS-truppen hade den historiska markeringen varit omöjlig. Sverige ska spela VM i fotboll i sommar.

Iranskt supervapen

Den nya iranska torpeden som redovisas i media idag kan vara svaret på varför Iran är så angeläget att kunna anrika uran själva. Det officiella argumentet har varit att det är för att ha hela kedjan för energiproduktion i kärnkraftverk. Omvärldens oro handlar om Irans möjlighet att skaffa sig kärnvapen.

Torpeden som Iran provskjutit kan mycket väl tänkas vara möjlig att utrusta med kärnstridsspetsar. Den möjligheten tillsammans med ambitionen att själva anrika uran kan nu snabbt visa sig vara ett gigantiskt hot mot - Iran.

Sedan länge pågår en förhandlingsprocess som EU varit ledande i och som syftar till att få Iran att avstå från urananrikning och kärnvapen. USA har tvingats att foga sig i den processen hittills men nu är risken att de även i denna fråga väljer att gå vid sidan av FN-systemet och agera på egen hand mot Iran.

Det är stor risk att USA väljer att attackera kärnkraftverk som håller på att byggas, eventuella anrikningsanläggningar och torpedbaser. Det kan bli något av dessa, en kombination eller alla tre. Irans försök att öka sin säkerhet har alltså radikalt försämrat landets säkerhet.


Väljer USA att agera själva är det ytterst allvarligt och förödande för hela FN-systemet. Det kommer att ytterligare skärpa oron i världen och motsättningarna mellan Väst och fundamentalistiska islamister kommer att förvärras kraftigt. En sådan utveckling leder till ett katastrofalt säkerhetsläge i Väst. Därför är det fullkomligt oacceptabelt med ett ensidigt amerikanskt agerande mot Iran.


Reinfelt till statsminister

Efter valet i höst kommer jag att rösta på Fredrik Reinfeldt som ny statsminister när frågan om regeringschef kommer upp i riksdagen. Visst jag är socialdemokrat men Reinfeldt tillhör min egen generation - 60-talisterna.

Han har i grunden förändrat sitt parti och vill inte sänka skatterna så mycket som förut och inte skära ned på välfärden så mycket som förut. Jag tror Fredrik kan utvecklas och bli ännu mera socialdemokrat än vad han redan är.

Dessutom tror jag att han inser att han behöver förstärka sin regering med några socialdemokrater eftersom så få moderater ännu behärskar de Nya Moderaternas politik och rollen som det nya arbetarepartiet. Då kanske jag till och med kan få sitta i regeringen!

April! April!

RSS 2.0