Arbetslösheten kryper närmare

Pratade just med en av kompisarna på Volvo som nu har blivit varslad om uppsägning. Djupt tråkigt!

Varslen och arbetslösheten handlar inte bara om siffror. Det handlar om människor. Det handlar om lån på huset. Det handlar om att försörja familjen. Det handlar om att ta sig vidare till nästa jobb. Men då måste man kunna överleva fram till det jobbet.

Den moderatledda regeringen har ställt 500 000 människor utanför A-kassan. Genom att inte höja taket i A-kassan är det idag många som får sin inkomst halverad. Boendekostnader och levnadskostnader låter sig inte halveras i en handvändning för en familj mitt i livet.

Det är en dyster tid vi går till mötes och den moderatledda regeringens passiva jobb-politik gör inte framtiden mindre dyster.


Rätt av Saab men regeringens fel

Saab varslar 750 anställda om uppsägning, enligt Aftonbladet. Det är naturligtvis ett hårt slag för de människor och familjer som berörs. Ändå är det rätt åtgärd för att långsiktigt klara Saabs överlevnad. När hela bilmarknaden har fallit ihop och Saabs försäljning rasar är det enda utvägen att minska personalen.

Men det är i hög grad regeringens fel att det blir så här just nu. Näringsminister Maud Olofsson (C) har vecka ut och vecka in under vintern gjort sitt bästa för att prata ihjäl Saab. Hon och den borgerliga regeringen har inte tagit sitt politiska ansvar för att garantera Saab lån i Europeiska investeringsbanken (EIB) eller hjälpa till att skapa kontakt med intresserade köpare/investerare till Saab. Det är sådant som är politik och det är sådant som är en regerings ansvar. Regeringen Reinfelldt är passiv och har totalt missat att ta ansvar.

Det som regeringen gjort under sin tid vid makten är att urholka a-kassan. Detta kommer de som blir arbetslösa vid Saab att märka den hårda vägen. Med dagens a-kasseregler får de ungefär hälften av sin tidigare lön i a-kassa. Ersättningen är dessutom numera maximerad till 300 dagar. Den tiden går fort i en lågkonjunktur.

Regeringen för en passiv politik. Det som regeringen gjort har minskat omställningsförmågan i den svenska näringsstrukturen och sätter den enskilde på nära nog bar backe när den blir arbetslös i samband med en strukturomvandling.

HR varslar 98

Båtbyggarföretaget Hallberg-Rassy varslar 98 anställda. Det skriver tidningen Bohusläningen.

Det här är ett hårt slag för den lokala arbetsmarknaden på Orust. Orust kommun som har en borgerlig ledning som inte klarar att hantera kommunens ekonomi får nu ytterligare en påfrestning. För de 98 varslade som verkligen blir arbetslösa under året väntar väldigt hårda tider.

Den borgerliga regeringens a-kassepolitik gör att många som blir arbetslösa bara får ut hälften av sin tidigare lön i a-kassa. Dessutom får man bara a-kassa i 300 dagar, eller 450 dagar om man har barn. Det leder till att fler behöver socialbidrag/försörjningsstöd från kommunen.

I och med att fler blir arbetslösa kommer skatteintäkterna att minska för Orust kommun. En kommun där det redan nu diskuteras bland de borgerliga partierna att en skattehöjning på två kronor behövs. När a-kassan tar slut för de som blir arbetslösa minskar skatteintäkten ytterligare och samtidigt ökar kommunens kostnader.

Den minskade orderingången för Hallberg-Rassy beror på lågkonjunkturen. Men det är den orättvisa borgerliga politiken som urkolkat a-kassan, gjort att 500 000 mäniskor lämnat a-kassan, tagit bort 2/3 av vuxenutbildningsplatserna och fryst statsbidragen till kommunerna. Vi socialdemokrater vill investera i jobb och miljö för att bygga ett rättvist och hållbart Sverige.


Humor Josefsson

Läste just Aftonbladet om Janne Josefssons krav på genmäle efter Liza Marklunds medverkan i programmet Skavlan.

Det här är ju humor! "Har lögnen framförts­ i programmet ska även dementin framföras i programmet" säger Janne Josefsson till Aftonbladet. Har någon någonsin hört några sådana dementier i något program som Josefsson gjort?

Janne Josefsson har den självpåtagna rätten att fara fram med folk han intervjuar hur som helst. Men han har alltid varit oerhört känslig för ifrågasättande av hans eget arbete, metoder och person. Det är ett antal gånger som han skrikande har avbrutit intervjuer som handlat om honom själv.

Sticker man ut hakan får man också tåla smällar. Sedan tror jag att alla förstår precis vad Liza Marklund menar.

RSS 2.0