Jaga nya jobb istället

Finansminister Anders Borg vill införa ett nytt straff för de som inte söker jobb tillräckligt aktivt. Det här visar tydligt hur den borgerliga regeringens politik är inriktad på att jaga de som inte har jobb istället för att jaga de nya jobben.

Redan idag finns sanktionsmöjligheter för att stänga av personer från a-kassan om de inte uppfyller kraven för att få ersättning. Ett av dessa krav är att söka jobb aktivt. Finansministern slår alltså dessutom in öppna dörrar i sin iver att tydliggöra den borgerliga regeringens politik.

Klasspolitik föder klasskamp

I Kungälv-Posten igår replikerar folkpartiets Elisabeth Mattsson på kommunals insändare om att den borgerliga budgeten i Kungälv är en skymf mot de lågavlönade. I budgeten har satsningen på att höja de lägsta lönerna strukits, istället har det ersatts av en liten summa pengar som ska gå till arbetskläder för personalen. Av låglönesatsning blev det på sin höjd en T-shirt.

Den nyvalda kommunordföranden Mattsson ser Kommunals inlägg som en del i en klasskamp och att det är folkpartiet som står för jämställdhet. Problemet är att folkpartiet tillsammans med de andra borgerliga partierna för en klasspolitik.

Det är den borgerliga politiken som nu ökar skillnaderna i samhället och förstärker de klasskillnader som redan finns. Sjuka, arbetslösa, förtidspensionärer ska få det sämre för att de ska känna sig mer stimulerade att ta ett jobb.

Ökade klasskillnader och klasspolitik, vare sig det gäller kvinnor eller både män och kvinnor, kommer att föda klasskamp. I synnerhet i ett samhälle där klasskillnaderna ökar dramatiskt och där bonus-direktörerna inte längre nöjer sig med första klass utan har checkat in i någon högre svär.

Kampen för jämställdhet är till en del en klasskamp. Det finns ingen motsättning mellan jämställdhet och utjämnande av klasskillnader - tvärtom. För att nå jämställdhet måste klasskillnaderna minska. Det har tydligen folkpartiets Elisabeth Mattsson missat.

Sälj allt

Utrikesminister Carl Bildt har sålt sina aktier i Vostok Nafta men behåller sina optioner åtminstonde fram tills dess att han kan tjäna fem miljonor kronor på dem. Han har också kvar sina aktier i Lundin Oil som i likhet med Vostok Nafta har intressen i rysk oljeutvinning. Dessutom har detta bolag intressen i oljeutvinningen i Sudan där Darfur-konflikten fortfarande pågår.

Det här är inte bra för vare sig Carl Bildts eller svensk utrikespolitiks trovärdighet. För mig är det helt obegripligt att inte Bildt säljer av alla sina tveksamma aktieinnehav, och optionsinnehav får jag väl tillägga.


RSS 2.0