Internationell fredsstyrka bra

I samband med G8-mötet i St Petersburg presenterade Tony Blair och Koffi Annan ett förslag om en internationell fredsbevarande styrka som skulle placeras i södra Libanon. Ett bra förslag tycker jag och det är vad som behövs just nu för att möjligen kunna stabilisera läget.

Det är dock stor risk att en sådan styrka inte hinner formas innan konflikten redan är över. Det är en överhängande risk att Israel inleder en markoffensiv när de bedömmer att alla utländska medborgare haft chansen att evakuera.

Givetvis ska inga utlänningar stanna kvar i de krigsdrabbade områdena. Att agera mänsklig sköld är möjligen ärofyllt i teorin men att lyckas avbryta en sådan här väpnad konflikt är tyvärr en militär uppgift och den kräver både utrustning och utbildning.

Hoppas nu att fredsstyrkan kan bli verklighet och att den kan bli det snabbt.

Svenskar evakueras

Idag börjar svenskar evakueras ut ur Libanon om allt går som det ska. Givetvis är de människor som befinner sig i Libanon oroliga vill komma hem omedelbart. Samtidigt är det viktigt att utfärden från Libanon sker på ett så säkert sätt som möjligt. Därför har svenska UD kontaktat bland annat de Israeliska myndigheterna för att minska risken för att de evakuerade hamnar mitt i korselden.

I det här sammanhanget är det viktigt att tänka på att UD inte är något reseförsäkringsbolag. Den lagliga rätten som svensk att få hjälp med transport hem är mycket begränsad utifrån beslut som fattades i riksdagen för några år sedan. Därför är det mycket viktigt att man ser över sitt försäkringsskydd när man ger sig av utomlands, vare sig det är till Libanon eller Mallorca. Ingen skulle komma på att försöka teckna brandförsäkring när huset redan brunnit ned, det samma borde gälla reseförsäkringar.

Självfallet ska Sverige göra allt som är möjligt för att rädda svenskar ut ur krigsdrabbade områden. Det ska göras på ett så säkert sätt som möjligt. Inte för att lagen säger att vi måste utan för att vår medmänsklighet säger att vi måste.

Innan du reser ut i världen är det alltid bra att titta på UDs reserekomendationer. Jag tycker att man även kan skaffa sig lite allmänbildning om landet genom att läsa UDs rapport om de mänskliga rättigheterna i landet man ska besöka. Både reserekomendationer och MR-rapporter hittar du på www.ud.se.

Ynkligt av USA

USA har stoppat ett beslut i FN:s säkerhetsråd som skulle kritisera Israel för dess angreppskrig på Libanon de senaste dagarna. Det enda som säkerhetsrådet kunde enas om var - ett pressmeddelande. I pressmeddelandet kritiseras Hizbollah, men inte Israel. Däremot har säkerhetsrådet till slut lyckats enas om ett beslut kring Nordkoreas provsjutningar av raketer.

Nordkoreas övningssjutningar inger skräck i de människor som lever Asien. Ändå är det nog ingenting mot vad människor i Palestina och Libanon känner just nu, där människor, civila människor, dör. Trots att det beräknas vistas 25 000 amerikaner i Libanon som nu är i livsfara så skyddar den amrikanska regeringen - Israel.

Det här följer det vanliga amerikans-israeliska mönstret i FN-sammanhang. Om ni inte ställer upp på några beslut som kritiserar oss så ställer vi inte upp på några beslut som kritiserar er. Israels attack mot USAs Kuba-blockad. Ryggarna klias i New York.

Israel riskerar allt

Kidnappningarna av israeliska soldater är inte acceptabel och de måste omedelbart släppas fria. Även om kidnappningarna inte är acceptabla så ursäktar det inte Israels militära offensiv. Israelernas offensiv är helt oproportionerlig.

Genom sitt agerande riskerar Israel allt. De riskerar säkerhetssituationen i hela Mellanöstern. Detta kan få oerhörda konsekvenser för civila i Israel. Israels upptrappning kommer med all sannolikhet att leda till motreaktioner från palestinska/islamistiska extremister med en våldskraft som vi inte sett på mycket länge. Förutom att riskera sina egna invånares liv riskerar Israel att mista varje stöd i omvärlden. Även de mest israelvänliga börjar nu kritisera Israels oproportionerliga agerande de senaste dagarna.

Efter nyvalen i både de Palestinska områdena och Israel tidigare i år hoppades jag att det skulle kunna leda till en nystart. Det har det gjort - en nystart för det besinningslösa våldet. Hittills har de båda nyvalda ledningarna tagit varje chans att försämra läget i Mellanösternkonflikten.


Rivstart med utredning

Högeralliansens utspel om slopad fastighetsskatt har fått stort utrymme i media. Men trots nattmangling på Gotland är det långt kvar till ett avskaffande. Det man är överens om är att under de första 100 dagarna med en ny högeralliansregering då man avser att göra en rivstart - då ska en utredning tillsättas. Ja du läste rätt - rivstarta med en utredning.

Under det att den pågår ska ett antal åtgärder av mer teknisk natur göras till en kostnad av fem miljarder kronor. Trots nattmangling är man idag inte överens om hur dessa pengar ska finansieras utan ska återkomma till det i höst. Än mindre kan högeralliansen svara på hur hela 25 miljarder kronor i intäktsbortfall ska finansieras. Trots nattmangling och trots både år och månader av debatt kring fastighetsskatten. Kristdemokraternas förslag till finansiering bland annat genom en 50-procentig höjning av reavinstskatten är svårsmält till och med för nya moderater.

Dagen efter nattmanglingen hade moderaterna ekonomiseminarium på Gotland med en rad av landets mest meriterade nationalekonomer som deltagare. Bland annat sa Lars Calmfors: "Om det främsta målet är att generera tillväxt och sysselsättning, så är det inte detta man ska göra i första hand." Calmfors pekade på att de flesta ekonomer är överens om att fastighetsskatten är den samhällsekonomiskt minst skadliga skatten.

RSS 2.0