Sälj Bildt

I tisdags återrapporterade statsminister Fredrik Reinfeldt till riksdagen från det informella EU-toppmötet i Lahtis. I samband med det frågade jag statsministern på vilket sätt utrikesminister Carl Bildts aktie- och optionsinnehav i Vostok Nafta hade påverkat statsminister Reinfeldts agerande vid toppmötet i Lahtis. Ett toppmöte där statsministern valde att inte säga någonting när den planerade gasledningen på Östersjöns botten mellan Ryssland och Tyskland diskuterades. Vostok Nafta äger aktier i ryska halvstatliga Gazprom som planerar den här gasledningen.

Här kan du själv läsa både mina och statsministerns inlägg i debatten: http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2006/07:14#anf58

Idag avslöjar N24 hur olje- och gasbolaget Gazprom äger aktier i olika medieföretag och därigenom bidragit till att tysta kritiska medieröster och inskränka pressfriheten i Ryssland. Läs artikeln: http://www.e24.se/dynamiskt/politik/did_13939162.asp

Det här är en fullkomligt orimlig situation. Anseendet för svensk utrikespolitik skadas allvarligt av att Sverige har en utrikesminister som är delägare i ett ryskt företag som inskränker yttrandefriheten. Det finns bara en lösning: Sälj dina aktier i Vostok Nafta Carl Bildt!

Säkra kort

Fredrik Reinfeldt satsade på säkra kort när han utsåg Lena Adelsohn Liljeroth till kulturminister och Sten Tolgfors till utrikeshandelsminister. Båda är väl prövade i genom ett antal års arbete i riksdagen. Efter all den turbulens som varit och är kring den moderatledda alliansregeringen var naturligtvis allt annat omöjligt.

Tolgfors har erfarenhet från riksdagens utskott och har just utsetts till ordförande. Det är en post han i praktiken inte hunnit tillträda innan han nu lämnar den.

När det gäller utrikeshandelsfrågorna upplever jag det som att det finns en bred majoritet för hur den svenska politiken ska se ut på det här området. Den största opositionen kommer Tolgfors att möta i den egna regeringskretsen. Folkpartiet har högljutt kritiserat att EU över huvud taget diskuterar att skapa ett regelsystem för vad som ska gälla kring vapenexport till Kina.

Sedan massakern på Himelska Fridens torg i Kina 1989 har EU haft ett vapenembargo mot Kina. Men embargot innehåller inga regler och i praktiken säljs vapen av vissa länder till Kina. Avsaknaden av tydliga regler är olycklig och det blir nu en av Sten Tolgfors huvudvärkar att hantera den här frågan. Inte minst inom regeringen.

Miljonärminister erkänner svartjobb

Två av de nya ministrarna i regeringen Reinfeldt har omgående erkänt att de anlitat arbetskraft svart. Den nya regeringen började med ett textboksexempel på hur mediakriser ska undvikas eller minimeras. Svartjobb, kontokortsköp, knarkande och sexuella läggningar revs omedelbart av. Lite försiktigt försöktes det till och med vändas till fördelar. Svart hemhjälp försvaras med att vi vet av egen erfarenhet att det är svårt att få livspusslet att gå ihop.

Men argumenten håller inte. Det går inte att vara miljonär och höginkomsttagare och skylla på att man inte har råd att betala vitt. I synnerhet inte när svarta tjänster även utnyttjats i den dagliga proffesionella yrkesrollen.

Att som miljonär och höginkomsttagare hävda att man inte har råd att betala vitt är indirekt ett underkännande av det egna argumentet för skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Blir det billigare att få städat har man råd att betala vitt, brukar det heta. I verkligheten är det naturligtvis så att svart alltid är billigare än vitt och även billigare än grått.

Gangsterregimens offer

Mordet på den ryska regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja ställer den ryska gangsterregimen i blixtbelysning. Politkovskaja var en av få kritiska och självständigt granskande journalister som fortfarande lyckades verka i Ryssland. Igår tystades president Putins fiende nummer ett för alltid. Redan spekuleras det om att det inte var en tillfällighet att det skedde just på hans födelsedag.

Att de ryska myndigheterna ens kommer att göra en seriös mordutredning känns högst otroligt. Även om den som höll i revolvern som avfyrade de två dödande skotten grips kommer den verklige gärningsmannen med största säkerhet att gå fri. Den verklige gärningsmannen är den som bestälde mordet, allt talar för att det var ett beställningsmord.

Det mesta i Ryssland tycks idag gå i fel riktning. Nu har den främsta kritikern av den olyckliga utvecklingen och den felaktiga politiken tystats för alltid.

Enda vägen möter nya moderaterna

Att utse Carl Bildt till utrikesminister i den nya moderatledda alliansregeringen var en skräll trots att det egentligen redan läckt ut.

Carl Bildt ledde den förra borgerliga regeringen mellan 1991 - 1994. Den förde vad Bildt själv kallade den enda vägens politik. Den politiken nådde snabbt fram till vägs ände och väljarna avsatte Bildt och hans regering i valet 1994.

I TV på valnatten i år fick Bildt frågor om hur han ställde sig politiskt till de nya moderaterna. Han benämnde sig då själv som "moderat classic". Det ska bli mycket intressant att se hur de olika inriktningarna på moderat politik kan samsas i en och samma regering. Eller är det som vi socialdemokrater hela tiden hävdat; Det är inget nytt i moderaternas politik. Det är bara ett nytt lite rödare omslagspapper omkring ett paket med samma gamla högerpolitik.

För de tradionella moderatväljarna som tyckt att deras parti blivit för sossigt kan det säkert kännas tryggt med att ha Carl Bildt med i regeringen. Jag har under valrörelsen mött många traditionella moderatväljare som uttryckt sig ungefär så här; " Den här politiken är ok för att vinna valet men är det den som kommer att föras så kommer jag inte att rösta på moderaterna i nästa val."

Jag har inga som helst tvivel om Carl Bildts kunskap och engagemang inom utrikespolitiken. Det är till och med så att jag har saknat honom på den svenska politiska scenen - litegrand.

RSS 2.0