GM-anställda demonstrerar

Runt om i Europa demonstrerar GM-anställda ikväll. Det gäller även i Trollhättan där Saabs framtid fortfarande är osäker.

Jag hoppas verkligen att det blir många i alla demonstrationera runt om i Europa. Bilindustrins kris handlar inte bara om antal tillverkade bilar utan också om människor.

GM har under många år brottats med ekonomiska problem. GM är världens största biltillverkare, just nu möjligen omsprungen av Toyota. GM är bra på att tillverka bilar och  brukar i normalfallet tjäna pengar på det. Men det finns ett problem.

GM är bedrövligt dåligt på att vårda och utveckla varumärken. Det har varit ett av de stora problemen för Saab de senaste åren. Vad är Saab egentligen? GM har inte haft en fast kurs utstakad och inte riktigt förstått eller klarat av att vårda Saab. Sedan en tid har man dock varit på rätt väg under designchefen Anthony Lo:s ledning. Men nu är GM:s pengar slut och ett nytt friskt modellprogram riskerar att aldrig få rulla ut ur fabriken på Stallbacka.

På kvällens demostration talar bland annat Mona Sahlin. Lokaltidningen ttela har utlovat ett referat under kvällen.

Grattis Victoria och Daniel!

Självfallet vill jag gratulera Victoria och Daniel till att de äntligen ska få gifta sig. Det verkar ha suttit hårt inne men till slut segrade kärleken. Det svenska kungahuset blir mer och mer likt sagoböckerna jag läser för mina barn.

Det är just i sagornas värld som kungar, prinsar och prinsessor hör hemma. Inte i en demokrati på 2000-talet som är en förebild för många andra länder som fortfarande kämpar för det som borde vara deras självklara rätt.

Jag tröstar mig att detta troligen blir det sista kungabröllopet i Sverige. Carl-Philip och Madeleine får ursäkta, men deras eventuella framtida bröllop räknas inte riktigt. Om sisådär 30 år tror jag inte längre att den yra som nu brutit ut kommer att återupprepas.

Vad är viktigast för Maud?

Gårdagens frågestund i Riksdagen handlade naturligtvis mycket om Saab. Maud Olofsson bet sig envist fast vid sitt budskap - hon tänker inte rädda Saab, det är GM:s ansvar.

Men vad är viktigast? Att peka finger och diskutera vem som är skyldig till vad, eller att lösa problemet? 140 000 människor som är direkt berörda av fordonsindustrin vill nog helst höra förslag till lösningar inte Maud Olofssons Svarte Petterspel om vem fel det är.

Hela bilindustrin går just nu igenom en strukturell kris. Det kommer att tillverkas bilar även efter den krisen. Men i vilka länder och av vilka tillverkare? Både Sverige, Volvo och Saab borde ha en plats i den framtiden. Men då måste det fram lösningar inte fingerpekande.

Tillbaka i Bloggosfären

Sådärja! Nu var diverse tekniska problem äntligen lösta! Har varit på väg tillbaka till bloggandet ett tag nu. Det finns massor att kommentera, så nu kör vi! Målet är dagliga uppdateringar. Titta in igen!


RSS 2.0