Sålde du dig dyrt Gustav?

Gustav Fridolin, tidigare miljöpartistisk riksdagsledamot, går från det ena maktcentrat till det andra. Idag meddelade TV4 att anställt Fridolin som reporter på samhällsmagasinet Kalla fakta. Det ger upphov till många intressanta frågeställningar. Till exempel; hur mycket får du i lön av TV4 Gustav Fridolin? Sålde du dig dyrt Gustav?

Det är inte ovanligt att politiskt förtroendevalda personer byter sida och istället blir journalister. Det är alltså inget nytt och banbrytande som Gustav Fridolin gör i den meningen. Det som är nytt är att bytet sker utan någon karrantänstid. Fridolin är ena dagen riksdagsledamot för att nästa dag bli journalist med ambitionen att granska makten han just lämnat.

Eller är det så att Fridolin kommer att förvisas till att kommentera politiken? Isåfall är det här ytterligare ett steg i amerikaniseringen av både svensk media och politik.

Är moderaterna nya eller gamla

Hörde moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin för en stund sedan. Han sa att dagens seger för moderaterna var det bästa valresultatet för partiet sedan 1928.

Ok. Vad har "nya Moderaterna" gemensamt med Högerpartiet i 1928 års val? Ser fram emot en spännande fortsättning av Sven-Ottos högtänkande.

Grattis till m - historisk insats av s,v och mp

-Till att börja med vill jag gratulera moderaterna till en historisk framgång i valet och fyra platser i riksdagen från Västra Götalands västra/Bohusläns valkrets.

-Som socialdemokrat tycker jag naturligtvis att det är tråkigt att förlora valet. Men jag gläds åt att valdeltagandet har ökat - det är bra för demokratin.

-Trots allt har s, v och mp gjort en historisk insats. För ett år sedan låg vi tio procent efter i opinionsmätningarna. Nu blev det en match som avgjordes på upploppet och där det bara skiljer ett par procent i slutändan. -Nu måste vi socialdemokrater gå vidare och formulera en vision för framtiden, formulera en strategi för hur vi återigen blir ett 40-procentsparti och välja fram en ny generation ledande socialdemokrater som präglas av lyhördhet.

Gå och rösta!

Idag är det den stora dagen. Nu avgörs valet, och jag tar inte utgången för given. Min erfarenhet är att väljarna alltid på ett eller annat sätt lyckas överaska både opinionsinstitut och oss i partierna.

Det viktiga är att du går och röstar, vad du än röstar på. Kan du absolut inte bestämma dig eller inte tycker att något parti motsvarar dina åsikter - gå ändå och rösta - även om du röstar blankt.

Jag håller på mycket med utrikespolitik och träffar mycket människor från andra länder. Jag träffar de som kommer från länder där man inte får rösta överhuvudtaget och jag träffar de som bara har ett parti att välja på. Jag träffar de som bokstavligen är beredda att dö för att få rätten att rösta i fria val.

Kampen för rösträtten vann socialdemokrater och liberaler i det här landet för snart 90 år sedan. Runt omkring oss i omvärlden pågår den kampen fortfarande.

I diktaturerna brukar ledarna peka på det sjunkande valdeltagandet i de demokratiska länderna och hävda att det är väl inte så viktigt med rösträtt. Därför är ett högt valdeltagande viktigt för kampen för demokrati i världen.

Gå och rösta!

Skyll inte på Preemraff

Larmet om de många cancerfallen i Lysekils kommun måste tas på stort allvar. Men det går inte att dra slutsatsen att den höga frekvensen beror på Preemraff.  Halterna av bensen i raffinanderiets närhet är inte högre än de är i en storstad. Det är inte tillräckligt för att ge den förhöjda risken för cancer.

Självfallet måste det här följas upp. Någon orsak finns det rimligen även om det finns en liten chans att det helt enkelt beror på slumpen.

Preemraffs verksamhet kan säkert ha ännu bättre rening än idag. Det är också önskvärt för att iakta en försiktighetsprincip. Skadliga ämnen ska absolut alltid minimeras.

112 nya jobb varje dag

Igår presenterade AMS den senaste månadsstatistiken för arbetslösheten. Den gäller augusti månad och jämfört med augusti 2005 minskar den öppna arbetslösheten med 41 000 personer och är nu 222 000. Antalet personer i åtgärder är 133 000. Totalt är alltså arbetslösheten 355 000 personer.

Just nu annonserar den moderatledda alliansen om att arbetslösheten är 1 000 000 personer i Sverige. Lite då och då påstår de i debatter att 1,5 miljoner är arbetslösa. De har uppfunnit helt egna sätt att räkna arbetslösheten och räknar sjukskrivna, föräldralediga, studerande, förtidspensionerade och säkert andra också.

Sverige redovisar arbetslösheten enligt den standard som gäller inom EU. Den EU-anpassningen gjordes för några år sedan och ledde i statistiken till en ökning av arbetslösheten med några tiondels procent.

Arbetslösheten minskar stadigt nu och antalet nyanmälda lediga platser, 55 000, är det högsta sedan 1990. Det senaste året har 112 personer fått ett nytt jobb varje dag. Det är fakta.

Fem år sedan WTC-attentatet

Idag är det fem år sedan tidernas mest spektakulära terrordåd - flygdådet mot World Trade Center och Pentagon. Nine-Eleven blev ett så laddat begrepp att det påstås att Porsche övervägde att byta ut sitt klassiska modellnamn 911.

Under de fem år som gått har terrorn fortsatt runt om i världen. En lång rad attentat har genomförts, de två mest spektakulära i vårt närområde är bomberna i Madrid respektive London.

Inte minst inom EU har stor kraft och möda lagts på hur terrorismen ska motverkas. En del av det som presenterats har varit tveksamt ur rättssäkerhetssynpunkt och ett hot mot den enskildes integritet. Det är viktigt att kampen mot terrorismen förs med demokratiska medel. I viljan att vara handlingskraftig ligger en risk att terrorismen börjar bekämpas med lika tveksamma medel som terrorismen själv innebär.

Långsiktigt är det bästa vapnet mot terrorism att världen blir mer rättvis, att fattígdom och svält utrotas. Då blir det om inte omöjligt att rekrytera terrorister så i vart fall betydligt svårare.

Frid över offrens minne.

Reinfeldt - engagerad eller stressad?

Lyssnade lite på debatten mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt ikväll på SVT. Slogs av att Reinfeldt lät mycket aggresivare än vad han gjort tidigare. Medveten ny taktik från de så kallat Nya Moderaterna för att framstå som mer engagerade? Sånt här landar alltid olika beroende på lyssnarens/betraktarens grundinställning, det som en uppfattar som engagerat tycker någon annan är hysteriskt.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly brukar ha samma stil som Reinfeldt hade ikväll. Det brukar leda till låga betyg hos tittarna. Men de egna tycker säkert att han är engagerad.

Eller är det helt enkelt så att paniken över att inte ha valsegern i en ask börjar sprida sig inom den moderatledda alliansen och det vi såg var en stressad Fredrik Reinfeldt.

Tidigare utfrågningar och debatter så har även jag tyckt att Fredrik Reinfeldt gjort bra ifrån sig, även om jag inte delar hans åsikter. Ikväll tycker jag han förlorade klart, både fattningen och debatten.

Rädda Volvo

Riskkapitalisten Christer Gardell är på jakt efter Volvo, främst efter Volvos kassa kan man anta. Plötsligt har det vi såg på bio på 1980-talet blivit blodigt allvar i Sverige. Det är inte första gången Gardell ger sig på företag men det har ett särskilt symbolvärde när det är vad som uppfattas som en av Sveriges kronjuveler.

Redan idag är pressen stor i företagen. Öka vinsten, öka vinsten! Den tycks aldrig bli tillräckligt hög. Kortsiktigheten breder ut sig och när sådana som Gardell som ställer kraven visar kapitalismen och marknadsekonomin sig från sin sämsta sida.

Sverige behöver företag och ägare som agerar långsiktigt och med företagens bästa som mål. Volvo måste räddas, kanske är ett agerande från AP-fonderna en väg. Det börjar bli dags för en omfattande debatt om ägande och ägarmakt. Men med en dryg vecka kvar till valet så lär det väl få vänta.

Under tiden kan man ju alltid hyra eller köpa Oliver Stones film Wall Street och återuppleva fiktionen. Till exempel när Bud Fox frågar Gordon Gecko: Why do you need to wreck this company? Gecko svarar: Because it's wreckable, all right?


Lös E6:ans sträckning snarast

Återigen har bygget av den nya E6:an genom norra Bohuslän drabbats av problem. Den här gången är det sträckningen förbi världsarvsområdet i Tanums kommun som underkänts av miljödepartementet.

Det här riskerar att det drar ut ytterligare på tiden innan hela vägen är klar. För att kunna hålla tidsplanen och ha vägen klar 2009/10 måste alla parter nu sätta sig ned tillsammans, vara kreativa och snabbt komma fram till en miljö- och kulturmässigt hållbar lösning.

Det här är ingen ekonomisk fråga, pengarna till vägen finns och bygget är i full gång. Någon ytterligare försening är inte acceptabel.

Faktum kvarstår - fastighetsskatten höjs med alliansen

Den moderate riksdagskandidaten Lars-Arne Staxäng från Lysekil försöker i en insändare i dagens Bohusläningen reda ut begreppet om den moderatledda alliansens fastighetsskatteförslag.

Staxäng skriver bland annat: "Det har varit många turer fram och tillbaka med förslagen om framtida fastighetsskatt. Jag är den förste att hålla med om att detta är olyckligt, otydligt och ger dubbla signaler."

Ja det har varit många turer fram och tillbaka men hur mycket någon ifrån den moderatledda alliansen än försöker förklara turerna så slutar det ändå med en och samma sak. Av stridsropen om att avskaffa fastighetsskatten blev det till slut att fastighetsskatten höjs för att sedan möjligen avvecklas. Hur det ska gå till kan inte den moderatledda alliansen svara på utan det ska tillsättas en utredning.

Socialdemokraterna vill frysa fastighetsskatten på 2005 års nivå, alltså oförändrad skatt.

Bra debatt i TV4

Kom just hem från olika valmöten och hann se avslutningsanförandena i den debattduell som TV4 arrangerade mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt.

Göran gjorde en bra summering av vad som är valets viktigaste frågor och vände sig tydligt till olika åldersgrupper och människor i olika situationer. Som avslutande knorr slog Persson fast att alla ska med.
Fredrik Reinfeldt framhöll att partierna i den moderatledda alliansen är eniga men hade ingen avslutande knorr vilket förvånade mig.

Det lilla jag såg verkade både Persson och Reinfeldt trivas med att få debattera och båda verkade få sagt det de ville ha sagt. Sedan är det upp till varje väljare att ta ställning till vad den tror på. Det är så demokrati ska fungera.

S-regering återgång till det normala

Ikväll frågades miljöpartiets Peter Eriksson ut i SVT. Där framförde han kravet på att miljöpartiet ska ingå i regeringen efter valet.

Vi socialdemokrater har som vanligt som mål att efter valet kunna bilda en socialdemokratisk regering. Det har vi gjort under alla år som vi varit i regeringsställning allt sedan 1932. Undantagen är under andra världskriget då Sverige hade samlingsregering och när vi regerade några år tillsammans med bondeförbundet (idag centerpartiet) på 1950-talet. Då ska man ha i minnet att det endast är i valet 1940 och 1968 som socialdemokraterna fått egen majoritet.

En socialdemokratisk regering som söker stöd i riksdagen fråga för fråga är alltså inget nytt utan snarast en återgång till det normala.

Mitt mål är att få igenom så mycket socialdemokratisk politik som möjligt under nästa mandatperiod. På avgörande punkter som arbetsrätt, friskolor och miljöpolitik är inte miljöpartiet någon drömpartner.

Huvudfrågorna skyms av intrångsskandalen

Anklagelserna mot folkpartiet om dataintrång drabbar alla partier i valrörelsen och framför allt drabbar det väljarna. Nu när det är knappt två veckor kvar till valet måste det vara politiken och skillnaderna mellan partierna som är i fokus. Tyvärr kommer intrångsskandalen nu att dominera i media under minst en dag, i sämsta fall i flera dagar.

Valet handlar inte om enskilda personers tillkortakommanden. Det handlar om vilken färdriktning Sverige ska ha. Ska Sverige vara ett land där alla ges möjligheten att växa, där vi bryr oss om varandra och där vi tar den chans vi nu har att bygga vidare på den nordiska välfärdsmodellen.

Eller ska Sverige byta riktning och trots att det går bra för landet ekonomiskt börja angripa den som är arbetslös, den som är förtidspensionär eller den som är sjuk istället för att angripa de problem som finns genom att ta till vara de möjligheter som nu finns. Det är det valet handlar om, men det riskerar nu att komma i skymundan en tid.


RSS 2.0