Lärarlöst inte olagligt

Aftonbladet/TT rapporterar att kommunerna drabbas av en miljardsmäll. Det fattas tre miljarder kronor för kommunerna och landstingen.

Det finns två huvudskäl till den negativa ekonomiska utvecklingen i kommuner och landsting. Den ena är att skatteintäkterna faller på grund av den kraftigt ökade arbetslösheten. Den andra är att den borgerliga regeringen fryst statsbidragen till kommunerna.

Frysningen av statsbidragen är den moderatledda regeringen tvungen att göra eftersom de har dränerat statsfinanserna med sina stora skattesänkningar. Det går naturligtvis inte att sänka skatterna med 82 miljarder kronor och tro att det inte ska märkas på statens utgiftssida. Dessutom har många borgerligt styrda kommuner tidigare sänkt kommunalskatten.

Underskottet på tre miljarder kommer främst att drabba skolan. Av den enkla anledningen att den verksamheten är förhållandevis minst reglerad när det gäller hur den ska skötas. Lärarlösa lektioner är inte olagligt men kommer inte personalen i hemtjänsten så är det olagligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0