Bildt inte rätt

EU-parlamentet omvalde idag med en förhållandevis knapp majoritet EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Nu går arbetet vidare med att utse resten av kommissionen. Carl Bildt är rimligen den moderatledda regeringens kandidat från Sverige.

En ny EU:s Höge representant ska också utses. Den Höge representanten är i praktikens EU:s utrikesminister. Blir Lissabonfördraget verklighet efter den irländska folkomröstningen får den Höge representanten en starkare ställning inom EU och blir dessutom vice ordförande i kommissionen.

Den nye Höge representanten får ett mer samlat ansvar för EU:s utrikespolitiska agerande. Den ska företräda EU i FN:s säkerhetsråd, bygga upp en ny utrikestjänst inom EU och utse ett antal personliga sändebud. Hur utrikestjänsten ska utformas är helt tydligt definierad vare sig när det gäller vilka uppgifter utrikestjänsten ska ha eller hur den ska bemannas.

Med tanke på det  breda uppdrag som arbetet innehåller behövs det en person med mycket bred kompetens. Det behövs inte enbart utrikespolitisk kompetens utan också förmåga att bygga upp och forma en komplex tjänstemannaorganisation.

Det finns spekulationer om att det skulle kunna bli Carl Bild som får den posten. Bildt har under sina cirka tre år som utrikesminister gjort sig känd för att resa mycket och blogga intensivt. Samtidigt läggs ambassader och konsulat läggs ned på löpande band. Bildt ägnar ingen uppmärksamhet åt den förvaltning, utrikesdepartementet, han är chef för. UD har istället blivit utrikesministern rundningsmärke. Det här är inte de kvalifikationer som behövs för att axla uppgiften som EU:s Höge representant. Carl Bildt är helt enkelt inte rätt person för uppdraget som EU:s höge representant.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0