Vår beredskap är inte god

DOS-attackerna (Denial of service) visar hur sårbart det moderna samhället är. Det visar också att hoten ser annorlunda ut idag än tidigare. Sverige är ett land där vi är vana att saker bara fungerar och det är också den bild som människor i andra länder har av Sverige. Många av de jag möter från andra länder vittnar om hur effektivt, smidigt och välfungerande Sverige är. När det i vissa länder hör till undantagen att något fungerar så är det i Sverige precis tvärtom.

Det här riskerar att vagga in oss i en falsk trygghet. De senaste dagarnas elektroniska attacker på offentliga hemsidor som är viktiga platser för vital samhällsinformation visar att Sveriges beredskap för den nya tidens hot inte är god. Det är mycket oroväckande att några förvisso tekniskt duktiga dataintresserade ynglingar (det är oftast pojkar det handlar om men säkert några tjejer också) så enkelt kan slå ut polisens respektive regeringens hemsidor.

Just den här gången är inte någon skada skedd men det är dags att vakna upp ur den falska tryggheten. Det får inte vara så enkelt att slå ut myndighetsinformation och det svenska samhällets beredskap måste uppenbart förstärkas. Det går att höja driftsäkerheten och det måste göras snarast. I en krissituation kan den här bristande driftsäkerheten få förödande konsekvenser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0